Kami tiba di lapangan terbang Murmansk Russia dari Moscow lebih kurang pukul 3 pagi.  Seperti yang telah difikirkan sebelum ini, kurang sesuai utk penerbangan yang tiba seawal pagi kerana tiada pengangkutan awam yang beroperasi. Bagaimanapun, ini adalah pilihan terbaik bagi menyesuaikan dengan masa bagi keseluruhan trip pengembaraan kali ini.  Ia adalah salah satu cara untuk menjimatkan masa dan juga boleh menjimatkan dari segi kos penginapan kerana sememangnya tiada kos penginapan apabila membuat perjalanan lewat malam dan awal pagi.

Kami tiba di bandar Murmansk seawal pukul 3.45 pagi apabila terpaksa mengambil perjalanan dengan teksi dari lapangan terbang Murmansk. Seperti yang dirancang, kami perlu ada di bandar Murmansk seawal pagi agar dapat membuat perjalanan ke Teriberka di awal pagi bagi dapat menggunakan masa sepenuhnya di Teriberka nanti. Kami mengambil keputusan untuk ke Station Keretapi Murmansk kerana itu adalah tempat terbaik untuk kami menunggu sebelum memulakan perjalanan ke Teriberka. Dalam cuaca musim sejuk yang begitu sejuk ini, kami perlu memasti ada tempat untuk menunggu yang sesuai kerana pastinya tidak sesuai untuk menunggu di luar bangunan dalam keadaan cuaca -25 darjah celcius ini. Station keretapi menjadi pilihan kami walaupun kami tidak pasti samada boleh menunggu di dalam station keretapi tersebut. 

Kami menunggu hari semakin cerah untuk mendapatkan bas ke Teriberka. Bagaimana pun setelah membuat tinjauan, tiada bas yang akan ke Teriberka seawal 5 pagi atau 6 pagi. Akhirnya kami menggunakan aplikasi e-hailing untuk mendapatkan sebuah kereta yang boleh membawa kami ke Teriberka yang akan mengambil masa lebih kurang 2 jam perjalanan. Memang rezeki kami dapat sebuah kereta untuk kesana seawal 6 pagi itu. Dengan bayaran 2300 RUb, kereta tersebut singgah di station minyak bagi mengisi minyak dan seterus terus membawa kami ke Teriberka. Disini dikongsikan beberapa gambar sepanjang perjalanan dari Murmansk ke Teriberka seawal 6 pagi. Kami beruntung dapat menyaksikan suasana matahari terbit yang begitu indah di kawasan tundra yang tidak berpenduduk sepanjang perjalanan kami.

 

{jssocials}